Navíc by měl revizní technik plynových zařízení zkontrolovat každé tři roky také stav rozvodů plynu v objektu. Pravidelné kontroly, prohlídky, revize a zkoušky technických zařízení v bytových domech jsou povinné ze zákona.
Dobře udržovaný a správně seřízený kotel vám může ušetřit až několik tisíc korun ročně díky nižší spotřebě plynu. Pravidelným servisem také můžete včas zamezit poruchám spotřebiče způsobeným opotřebením jeho dílů a zároveň prodloužit jeho životnost.
Roční prohlídka
Energetický zákon ukládá provozovatelům plynového zařízení povinnost provádět servisní prohlídky plynového zařízení každých 12 měsíců. Proto výrobci doporučují provádět pravidelný servis minimálně 1x ročně. V odůvodněných případech může dle výsledku měření spalin servisní technik doporučit kratší servisní interval.
Rozsah servisní prohlídky
- Standardní servisní prohlídka je provedena autorizovaným servisním technikem v tomto rozsahu:
- Vizuální kontrola odvodu spalin a přívodu spalovacího vzduchu,
- Kontrola hořáku (demontáž, montáž, případně vyčištění),
- Čištění spalovací komory a výměníku,
- Kontrola stavu elektrod, tepelných izolací a těsnění hořáku, spalovací komory,
- Kontrola a doplnění tlaku v expanzní nádobě, seřízení tlaku topného systému,
- Kontrola odtoku kondenzátu a čištění sifonu,
- Zkouška všech bezpečnostních funkcí (pojistky, termostat),
- Zkouška těsnosti připojení k plynovému rozvodu při provozním tlaku,
- Měření teplot spalin,
U spotřebiče provedení “B” (spotřebič odebírající vzduch pro hoření z prostoru umístění a s odvodem spalin do vnějšího prostředí) dle TPG 704 01, čl. 8.3.2 se musí z bezpečnostních důvodů provést také následující měření:
- Koncentrace CO ve spalinách
- Koncentrace CO v ovzduší v místě instalace spotřebiče ve výši 1,5 m nad podlahou
- Tahu komína
- Teploty spalin
V běžných případech trvá servis plynového kotle bez zásobníku TUV přibližně 60 - 90 minut
Standardní rozsah roční servisní prohlídky nezahrnuje chemické vyčištění výměníků (kotlů, ohřívačů, deskových výměníků). Toto je nutné si vyžádat a předem objednat.